Csökkents, hogy növekedhess!

Greenion blog

Greenion blog

Belopja magát a Lego rajongók szívébe a Chevrolet

2017. január 17. - Greenion

A Chevrolet egy életnagyságú "Lego Batmobilt" mutatott be egy detroiti kiállításon. A különleges járgány külön weboldalt is kapott, ahol a potenciálisa vásárlók - azaz Batman - megismerhetik a techikai specifikációkat is.

batm.jpg

Tovább

20 perc töltéssel 500 km?

A Samsung SDI közleménye szerint 2021-re olyan akkumulátort dobnak piacra, ami 20 perc töltéssel akár 500 km-re elegendő áramot szolgáltat az elektromos autóknak.


samsung.jpgforrás: Krisztian Bocsi/Bloomberg via Getty Images

A koreai gyártó közleménye alapján jelentős fejlesztések várhatóak a kimondottan autókba szánt energiatároló egységek gyártásában. A Samsung új prismatic cellái lehetővé teszik, hogy egy rövid, mindössze 20 perces villámtöltés alatt 500 km-re elegendő energiát töltsünk az elektromos autókba, ráadásul ennyi idő alatt az akkumulátor teljes kapacitásának 80%-ára tölthető, így teli akkuval elvileg akár 600 km-es hatótáv is elérhető lesz.

A prototípust a tervek szerint 2021-re véglegesíthetik és akkor dobhatják majd piacra. A hír egyik érdekessége, hogy az említett akkumulátorok gyártása jó eséllyel a hazánkban épülő új Samsung SDI gyárban zajlik majd.

"Érző" autót tervez a Honda?

A Honda jövő januárban, a CES elektronikai kiállításon mutatja be új koncepcióautóját, amit mesterséges intelligenciával és egy "érző motorral" turbóztak fel.

neuv_4_max800_0.jpeg

A The Verge technológiai portál beszámolója szerint a Honda egy egészen merész tanulmánnyal készül a 2017. januári Consumer Electronic Show (CES) kiállításra. A japán gyártó több koncepciót is szentel a "Cooperative Mobility Ecosystem" témájának, melyben a mesterséges intelligencia (AI), a robotika és a big data hatékony kombinációjában rejlő lehetőségeket tárják fel.

Ennek keretében mutatják be a NeuV névre keresztelt elektromos konceptautót is, ami amellett, hogy teljesen automatizált, egy "emotion engine", azaz érző motor elnevezésű mesterséges intelligencia vezényli. Hivatalos közleményében a Honda úgy fogalmaz, hogy az emotion engine "új lehetőségeket teremt az autó és ember közötti interakciókra".

Mi több, apró betűs részben azzal egészíti ki a leírást, hogy "az emotion engine lehetővé teszi a gépezetek számára, hogy saját érzelmeket alakítsanak ki."

Kíváncsian várjuk...

Jön a Go4two

Nem, ez nem egy új Star Wars robot neve, hanem egy háromkerekű, román gyártású elektromos autóé.

go4two.jpg

A közelmúltban mutatták be Kolozsvárott a Go4two névre keresztelt, román gyártású elektromos autó prototípusát. A járművet lítium-ion akkumlátorok hajtják, és várhatóan 45 km/h-s maximális sebességgel közlekedne. A karbon karosszériának köszönhetően "pehelykönnyű", alig 150 kilogramm.

A Go4two alapötlete egy belga vállalkozó, Henri Jonckheere fejéből pattant ki, aki Kolozsváron alapított egy startup vállalkozást, majd a műszaki egyetem mérnökeire bízta az elektromos autó fejlesztését. A gyártás várhatóan 2017 tavaszán indul Pitesti-ben.

süti beállítások módosítása