Csökkents, hogy növekedhess!

Greenion blog

Greenion blog

Multifunkciós robot védi a Nagy-korallzátonyt

2016. november 07. - Greenion

A "tengeri robotok svájcibicskája" védi az Ausztráliától keletre elterülő Nagy-korallzátony élővilágát. A projekt az idei Google Impact Challenge kezdeményezésen közönségdíjas lett.

qut-cotsbot-20504100343-o-png.png

Ahogy már a blogon többször is írtunk róla, a korallzátonyok folyamatos pusztulása számos veszélyt rejt magában, hiszen a felboruló ökológiai egyensúly a világtengerek élővilágának egészét fenyegeti. A korallokat a környezetszennyezés és a klímaváltozás hatásai egyaránt veszélyeztetik, de természetesen ellenségük is van, a töviskoronás tengericsillagok.

A zátonyok megvédése hatalmas költség- és erőforrásigénnyel jár, ezért fejlesztették ki az ausztráliai Nagy-korallzátony élővilágát felügyelő Great Barrier Reef Foundation kutatói a Ranger Bot névre keresztelt önműködő robot tengeralattjárót.

A fejlesztők nemes egyszerűséggel a "tengeri robotok svájci bicskájának" nevezik az eszközt, amely a közelmúltban jelentős anyagi támogatást nyert a Google Impact Challenge-nek köszönhetően.

A Ranger Bot valóban számos feladatot ellát, miközben folyamatosan fejlődik: kontrollálja a töviskoronás tengericsillagok szaporodását, folyamatosan ellenőrzi a vízminőséget és a korallzátony állapotát, emellett részletes vízalatti térképeket is készít az olyan területekről, amit a búvárok már nem érnek el.

A bejegyzés trackback címe:

https://greenion.blog.hu/api/trackback/id/tr7211939017

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása