Csökkents, hogy növekedhess!

Greenion blog

Greenion blog

Elfogytak a Föld erőforrásai

2016. augusztus 10. - Greenion

A Global Footprint Network 2003 óta méri a természeti erőforrások megújulási képességét az emberek ökológiai lábnyomához mérten. A szervezet szerint idén már korábban elhasználtuk a meglévő erőforrásokat, mint a megelőző években, így augusztus 8-tól már Földünk tartalékait használjuk.

fold_eroforrasai1.jpg

A túlfogyasztás napja idén augusztus 8-án jött el, ami két hónappal korábbi időpont, mint amit a 2000-es években kezdtek mérni. A Természetvédelmi Világalap (WWF) közleménye szerint egyre gyorsabban éljük fel a Föld erőforrásait és egyre korábban kezdjük a tartalékait felhasználni erőforrásigényünkhöz.

Ha nem változtatunk felhasználási szokásainkon, az egész emberiségre számítva ez azt jelenti, hogy 1,6 bolygóra volna szükségünk az ökológiai lábnyomunkhoz. Ha ezt a magyarokra számítjuk, akkor 1,7 bolygót használnánk el, de a luxemburgi lakosság számára még 9,1 bolygónyi erőforrás sem lenne elegendő évente.

A Global Footprint Network mérései alapján jóval több a szén-dioxid kibocsátásunk, mint amennyit az erdők képesek lennének magukba szívni. A kibocsátás üteme és az erdőirtások gyakorisága nincs megfelelő arányban ugyanis. A Párizsi Klímamegállapodáshoz igazodva az aláíró országoknak 2050-ig nullára kellene csökkentenie a szén-dioxid kibocsátását, amely jelenleg 60%-át adja az ökológiai lábnyomunknak.
„Ehhez egy olyan új életformát kell kialakítani, amelynek szükségletei igazodnak a Föld erőforrásaihoz” – nyilatkozta Sipos Katalin, a WWF Magyarország igazgatója.

fold_eroforrasai2.jpg

A Global Footprint Network vezetői szerint ilyen technológiai fejlettség mellett megvalósíthatóak a Párizsi Klímamegállapodás feltételei. A megújuló erőforrásaink, mint a napenergia vagy a szélenergia használata csökkentené ökológiai lábnyomunkat. A bolygó erőforrásait pedig nem használhatjuk ki a végtelenségig, hiszen egy bizonyos pont után károsodhatnak, amely a már most megfigyelhető vízhiányhoz, elsivatagosodáshoz vezethet.

A bejegyzés trackback címe:

https://greenion.blog.hu/api/trackback/id/tr110115790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása