Csökkents, hogy növekedhess!

Greenion blog

Greenion blog

Új technológia a napelemek után: esőelem

2016. augusztus 02. - Greenion

A napelemek az utóbbi időben aranykorukat élték, számos újítással és praktikus megoldással rukkoltak elő a kutatók, hogy a felhasználás még kényelmesebbé váljon. Egy dolgot azonban nem tudtak megoldani: mégpedig az esős időt. Egészen mostanáig…

esoelem2.jpg

Ha a nap nem süt eleget, akkor a napelemünk sem töltődik fel megfelelően és azzal, hogy nem kap elég muníciót, értelemszerűen kevesebb energiát tud termelni. Az IFL Science beszámolója alapján a Kínai Műszaki Egyetem kutatói erre a helyzetre is megtalálták a megoldást: olyan eljárást fejlesztettek ki, melynek segítségével a napelemek az esőből is képesek áramot termelni.

Az eljárás azon az elven működik, mint a napelemek, csak itt az esőcseppek pozitív ionjait hoznák kölcsönhatásba a napelem alján bevont grafén réteggel. A grafén réteget ál-kondenzátorokból és pozitív ionokból rakták össze, mint az ammónium, a nátrium, vagy éppen a kálcium. Ennek köszönhetően az esővíz oldott só tartalma és ez a grafén réteg képes átvenni a megfelelő töltéseket az áramtermeléshez.

esoelem1.jpg

Az új technológia egyelőre még fejlesztés alatt áll, a kutatók szerint jelenleg 60% fölötti teljesítményt nyújt, amely még nem elegendő, de hamarosan elkezdhetik majd az ipari forgalomba hozatalát. A napelemek az elmúlt évtizedekben jelentős népszerűségnek örvendenek, egyre több vállalat és magánszemély is alkalmazza energiaforrásként. A napelemek bővülő funkciói mellett egyre több eszköz teszi lehetővé, hogy a megtermelt zöld energiát eltárolhassuk otthonunkban.

A bejegyzés trackback címe:

https://greenion.blog.hu/api/trackback/id/tr238930854

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása