Csökkents, hogy növekedhess!

Greenion blog

Greenion blog

Kína megoldása a forgalmi dugókra: futurisztikus busz

2016. május 31. - Greenion

Rendhagyó ötletet prezentáltak a kínai mérnökök az egyre nagyobb problémát jelentő forgalmi dugók enyhítésére: az autókat "elnyelő", 60 méter hosszú és 8 méter széles elektronikus buszokat.

busz.png

A mashable.com cikke szerint teljesen reformálná a tömegközlekedést a 19. Kína-Peking Nemzetközi Hi-tech Expón bemutatott megoldás. A Transit Elevated Busnak (TEB) keresztelt találmány olyan 60 méter hosszú, 8 méter széles elektromos jármű, ami síneken közlekedik, ugyanakkor az aljában annyi helyet hagytak a tervezők, hogy az autók egyszerűen keresztülvezethetnek a buszon utazók alatt, akár egy alagúton.

A koncepció szerint az új buszok bevezetésével évente 800 tonna üzemanyag spórolható meg, de ami még fontosabb, hogy 2500 tonnával tudnák csökkenteni a károsanyag-kibocsátást is.

A Mashable szerzője szerint még bőven akadnak kérdések a tömegközlekedési eszközzel kapcsolatban: a mérnökök csak egyszerű személygépkocsikat használtak a szemléltetésre, viszont az nyitott kérdés, hogy a magasabb járművek, például a kamionok miként fognak elférni alatta. Az sem tisztázott, hogy a fejlesztők milyen biztonsági berendezésekkel előznék meg a baleseteket. A kétségek ellenére azonban már több város is jelezte, hogy érdekelné őket a találmány.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://greenion.blog.hu/api/trackback/id/tr138764546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása