Csökkents, hogy növekedhess!

Greenion blog

Greenion blog

Szén-dioxidból üzemanyag?

2016. szeptember 07. - Greenion

A Föld lakossága évente 30 milliárd tonna szén-dioxidot juttat a légkörbe, ami nagyban hozzájárul a klímaváltozás felgyorsulásához. A Torontói Egyetem kutatói legújabb kutatásukban talán megoldást találtak a problémára. 

szen-dioxidbol_uzemanyag2.jpg

A szén-dioxid napenergiával történő üzemanyaggá alakítása már több kutató fejében megszületett, ám nem találták meg azt az anyagot, amely segítené az átalakítás folyamatát.
„A klímaváltozásra adott kémiai megoldáshoz olyan anyag szükséges, amely rendkívül aktív és szelektív katalizátor, hogy képes legyen a szén-dioxid üzemanyaggá alakítására" – jelentett ki Geoffrey Ozin, a Torontói Egyetem kémiaprofesszora.
A könnyű hozzáférhetőség mellett fontos szempont még, hogy az anyag olcsó legyen, de ne legyen ártalmas a környezetre.

szen-dioxidbol_uzemanyag1.jpg
Ozin és a kutatócsoport nemrégiben publikálta a Nature Communications folyóiratban, hogy minden bizonnyal megtalálták a megfelelő anyagot: mégpedig a szilícium-hidrid nanokristályt. A nanokristályok felülete és elnyelő képessége könnyedén képes hasznosítani a napsugarakat. Ezáltal képesek a szén-dioxidot szén-monoxiddá alakítani. Forradalmi eredmények ezek, hiszen mindez azt jelenti, hogy káros kibocsátás nélkül hozhatunk létre valódi, hasznosítható energiát.

A kutatócsoport most a hatékonyságnövelési lehetőségeket igyekszik kidolgozni, hiszen ennél gyorsabban és nagyobb mennyiséget akarnak átalakítani. Jelenleg laboratóriumi körülmények között kívánnak előállítani egy eszközt, melyet később napfinomítóként alkalmazhat a tudomány az iparban.

A bejegyzés trackback címe:

https://greenion.blog.hu/api/trackback/id/tr6211684237

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása