Csökkents, hogy növekedhess!

Greenion blog

Greenion blog

Mit olvasott idén a világ egyik leggazdagabb embere?

2015. december 08. - Greenion

Már-már hagyomány, hogy Bill Gates hivatalos blogján minden év végén megosztja a nagyérdeművel, hogy az adott esztendőben melyik könyveket tartotta a legérdekesebbnek. Lássuk, mit olvas a világ egyik leggazdagabb embere!

billgateskiny.png

forrás:http://www.gatesnotes.com/

„Ahogy az idei könyvek listáját nézegettem, feltűnt bennünk egy rendszer. A legtöbbjük olyan témát érint, amit úgy neveznék: hogyan működnek a dolgok. Néhány a fizikai világot magyarázza - hogyan használjuk az acélt vagy az üveget, vagy miként lehetne megszabadulni egyes halálos betegségektől. Más művek az emberi lények világába nyújt betekintést: erősségeink és gyengeségeink, az élethosszig tartó fejlődés lehetősége, vagy az értékeink. Nem direkt válogattam össze őket a témának megfelelően, bár jobban belegondolva nagyon is logikus – hiszen azért olvasok, hogy tanuljak.” – kezdi év végi könyves összefoglalóját az egykori Microsoft vezér.

Gates hat könyvet emelt ki az idei termés közül:

1. David Brooks: The Road To Character
A New York Times szerzője nem teljesen ismeretlen a magyar olvasók számára, hiszen már több könyve is megjelent magyarul (pl. A társas lény), azonban a The Road To Character egyelőre nem elérhető. Brooks könyve híres történelmi személyeken keresztül mutatja be a személyiségfejlődés fontos elemeit.

„Szerintem gondolatébresztő megközelítést kínál arról, hogyan lehet jó életet élni” – fogalmaz Bill Gates ajánlójában. A teljes ajánló itt olvasható.

2. Randall Munroe: Thing Explainer: Complicated Stuff in Simple Words
Randall Munroe eredetileg a NASA szakembere volt, azonban igazi népszerűséget az xkcd című webes karikatúrái hozták meg. Magyarul eddig egyik első nemzetközi bestsellere, a Mi lenne, ha? jelent meg. Új könyvében a végletekig leegyszerűsített stílusban magyarázza el a dolgok működését a mosógéptől egészen az atomerőművig.

„Csodálatos útmutató a kíváncsi elme számára” – ahogy Bill Gates nevezi. A teljes ajánló itt olvasható.

3. Evan Thomas: Being Nixon: A Man Divided
Evan Thomas újságíró Nixonról írt életrajzában árnyaltabb képet mutat az egykori amerikai elnökről, mint amit a közvélemény ismer.

Ahelyett, hogy csak az elnöki ciklusra fókuszálna, Thomas a bölcsőtől a sírig kíséri Nixon útját. A teljes ajánló itt olvasható.

 

4. Julian M. Allwood, Jonathan M. Cullen: Sustainable Materials With Both Eyes Open
A Cambridge-i Egyetem professzorai azt a kérdéskört járják körbe tanulmányukban, hogy mennyive csökkenthető a széndioxid kibocsátás a hétköznapi életben. Megvizsgálják a mindennap használatos anyagokat (mint az üveg vagy az alumínium), és úgy tesznek javaslatot az széndioxid-kibocsátás jelentős csökkentésére, hogy ahhoz az átlag emberek számára se kelljen nagy áldozatot hozni.

„Bár a téma nagyon száraz, a szerzők könnyedén tálalják a színes illusztrációk és okos analógiák segítségével.” –írja a tanulmányról Gates. A teljes ajánló itt olvasható.

5. Carol S. Dweck.: Mindset: The New Psychology of Success
Szerencsére ez a könyv magyarul is elérhető, Szemléletváltás - A siker új pszichológiája címmel. A mű a Bookline ajánlója szerint: "Carol S. Dweck, a Stanford Egyetem világszerte ismert pszichológiaprofesszora évtizedekig kutatta a siker titkát. Könyvében számos kutatás segítségével, a legkiválóbb vezetők, sportolók, szülők és tanárok példáin keresztül bebizonyítja, hogy ha fejlődési szemlélettel tekintünk önmagunkra és a világra, az olyan tudásvágyra és kitartásra sarkall bennünket, amelynek köszönhetően az élet minden területén sikeresebbek leszünk. A teljes ajánló itt olvasható.

6. Nancy Leys Stepan: Eradication: Ridding the World of Diseases Forever?

A Columbia Egyetem professzora a halálos betegségek - mint például a malária - elleni küzdelem történetét dolgozta fel olvasmányos formában.

Bill szerint a könyv tanulsága, hogy "a múlt leckéi hogyan használhatóak fel arra, hogy a jövőben életeket mentsünk meg." A teljes ajánló itt olvasható.

A bejegyzés trackback címe:

https://greenion.blog.hu/api/trackback/id/tr28148796

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása