Csökkents, hogy növekedhess!

Greenion blog

Greenion blog

Sivatagosodik Kalifornia?

2015. szeptember 04. - Greenion

Az emberi pazarlás és kibocsátás éghajlatra gyakorolt hatásának, a globális felmelegedésnek köszönhetően, Kalifornia mára elérte a drasztikus, 20 százalékos kiszáradási mértéket. A NASA kutatócsoportja szerint csak az utóbbi 3 évben 41 köbkilométerrel csökkent az USA tagállamának vízkészlete. Műholdas adataik igazolják, hogy a főváros, Sacramento és a San Joaquin folyók vízgyűjtőjében 2002 óta folyamatosan nőtt a szárazság.
3.jpg
forrásInternational Business Times                                                                                               

A 40 millió lakosú Kalifornia a negyedik száraz nyarat tudhatja maga mögött, és az előrejelzések szerint egyelőre nem várható enyhülést hozó esőzés. Ráadásul az esőhiány miatt a Los Angeles-i medencébe ragadt szmog már elérte az egészségre ártalmas koncentrációt.

1.jpgforrásInternational Business Times

Száraz hónapokban az államnak eddig a Sierra Nevada hegység hótakarója jelentette a fő vízforrást, azonban az utóbbi három év csapadékhiánya miatt apadt a hókészlet is. A part menti hegyvonulatok és a Sierra Nevada között elterülő Központi völgy talajvíz-szintjének süllyedése mind hozzájárul Kalifornia rekord méreteket döntő szárazságához.

img_1_1024.jpgforrás: National Geographic

Vegyük csak Kalifornia állam legnagyobb városát, Los Angelest, ahol a lakosság napi átlag vízfogyasztása 265 liter, de a filmcsillagok otthonában, Malibuban, Newport Beach-en az egy főre eső fogyasztás a napi 760 litert is elérheti. A tarthatatlan helyzet ideiglenes megoldásaként az állam kormányzója elrendelte a városok vízhasználatának 25 százalékos csökkentését. A korlátozás kiterjed a lakosságra, a vállalatokra, a farmerekre, az egyetemi városok golfpályáinak, temetőinek és parkos területeinek fenntartóira. A fellépő szükségállapotot komolyan vevő állam 500 dolláros bírságot ró ki a vízpazarlókra.

Az aszály miatt veszélybe kerülő gazdaságokban, mint például Nevadában, felhagytak a haszonnövények ültetésével, Új-Mexikóban és Észak-Kaliforniában pedig a legeltetésről kellett lemondani a legelők kiszáradása miatt. Hiába Amerika legjelentősebb agrárállama Kalifornia, a kialakult állapot munkanélküliséggel fenyegeti a mezőgazdaságban dolgozókat. Elgondolkodtató az is, hogy az 1930-as gazdasági világválság óta először várható tömeges élelmiszersegély-osztás ezeken a fenyegetett területeken.

drought.jpgforrás: SFgate

Alternatív megoldás

Szerencsére akadnak tettre kész városlakók, akik felveszik a harcot a szárazság okozta vízhiánnyal. Cambriának, Kalifornia egyik üdülővárosának például 1990 óta sikerült 40 százalékkal csökkentenie a háztartási vízfogyasztást. A város ugyanis megépítette a saját tengervíz-sótalanító üzemét, melyben tengervízből, friss vízből és többszörösen tisztított szennyvízből állítanak elő ivóvizet. Ezzel fedezik a város vízigényének egyharmadát, így csökkentve a szennyvízkibocsátást.

via

A bejegyzés trackback címe:

https://greenion.blog.hu/api/trackback/id/tr777757724

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása