Csökkents, hogy növekedhess!

Greenion blog

Greenion blog

Narancssárgára szennyezték a coloradói Animas-folyót

2015. augusztus 11. - Greenion

A hatóságok a múlt héten megtiltották a Colorado állambeli Silverston város lakosságának, hogy az Animas-folyó vizét bármire is használják. Mindez azután vált szükségessé, hogy az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal (EPA) kutatócsoportja a Gold King bezárt aranybányában szeretett volna egy mélyebb utat fúrni magának. A rossz helyen történt fúrás azonban azonnal környezeti katasztrófába torkollott.

animas_jerry_mc_bride_ap.jpgforrás: The Guardian

A szakértői csoport egyik szóvivője elmondta, céljuk a bánya mélyére való lejutás volt, ahonnan a felgyűlt szennyvizet szerették volna elszivattyúzni, megelőzve a folyó fémszennyezését. Az akció mégis rosszul végződött, következményeként pedig körülbelül 1 millió gallon savas víz festette narancssárgára a Cement Creek patakon keresztül az Animas-folyót. A szennyezett, savas víz hatására a folyó pH szintje 7,8-ról 5,8-ra csökkent. Az üledékektől és különböző fémektől (érc, vas, alumínium, kadmium, cink és réz) beszennyezett víz pontos károsanyag-tartalmát folyamatosan vizsgálja több környezetvédelmi és egészségügyi hatóság.

150810-animas-river-polltion-colorado-yh-0254p_25a5c9e384024e3309acc0cc58d33715_nbcnews-fp-1200-800.jpg

forrás: NBC

További nehézséget jelentett, hogy a tiszta vízéről híres folyó fontos vízforrása a környéknek, így a városnak jó pár napig nélkülöznie kellett a szivattyúzásra is használt vizet, a boltok polcait pedig sűrűbben kellett palackozott vízzel feltölteni, mint valaha.

A vízszennyezés bioszférára gyakorolt hatását vizsgálva a Colorado Nemzeti Park és Vadrezervátum négy halgyűjtő ketrecet helyezett el a folyóban. Innen a halak egy halkeltető telepre kerültek, ahol a szakértők a szennyezettség beszivárgásának mértékét vizsgálták tovább. Bíznak benne, hogy a helyzet még menthető, és nem vonja maga után a halpopuláció drasztikus megritkulását.

A felelősséget felvállaló EPA weboldalán folyamatosan tájékoztatja a lakosságot a katasztrófa óta tett intézkedéseiről. Így az augusztus 8-i jelentésében azt írja, a szennyeződés bár már Új-Mexikót is elérte, de a narancssárga szín feloldódott és a fémkoncentráció is alacsonyabb lett. Igaz, hogy a tárnából még mindig körülbelül 500 liter szennyezett víz áramlik ki percenként, de az áramlás folyamatosan csökken, kezelésére pedig elvezető tavakat építettek. Az intézkedés hatékonynak bizonyult a kialakult vészhelyzet mérséklésére, viszont az elhagyatott bányák veszélyeztetettsége továbbra is probléma marad, melyre az EPA-nak egy átfogó környezetvédelmi programot kell kidolgoznia.

via

A bejegyzés trackback címe:

https://greenion.blog.hu/api/trackback/id/tr637699004

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása