Csökkents, hogy növekedhess!

Greenion blog

Greenion blog

Pavegen - mozgási energia a fenntarthatóság jegyében

2015. július 10. - Greenion

A londoni Pavegen System startup 2009-ben bocsátotta útjára az azóta is méltán sikeres szénlábnyom-csökkentő projektjét, a Pavegen energiatermelő padlóburkolat megoldást.eh_2253.jpg

A fejlesztés lényege egy olyan energiát visszanyerő csempelap megalkotása, amely egy, a járókelők által sűrűn látogatott helyen a lépések mozgási, kinetikus energiáját alakítja át elektromos energiává. Az így nyert energiát vissza lehet fordítani olyan alacsonyabb energiaigényű alkalmazásokra, mint például a világítás, az útjelző fények és digitális hirdetések, vagy épp a vezeték nélküli rendszerek - hiszen egy ilyen forgalmasabb helyen egyetlen járókelő becslések szerint akár 2-8 W elektromos áramot is termelhet.

A Pavegen zöld technológiája az energiatermelésen túl az újrahasznosítában is előremutató példa: a burkolólapokhoz használt anyag teherautók kerékabroncsából 100%-ban újrahasznosított, tartós és vízálló gumi. Ugyanígy figyelt a Pavegen arra is, hogy a mozaikok további összetevőinek 80%-a is újrahasznosítható legyen. A csempék közepében található LED világítású logó pedig a visszanyert energia csupán 5%-át használja.

Nem meglepő hát, hogy a Pavegen lassan ma már a világ összes szegletébe gyártja padlóburkolatait, így például a londoni Heathrow reptér 3-as terminálja vagy a riói Shell futballpálya is kapott már „megújuló energiaburkolatot”. Legújabban az USA Közlekedési Minisztériumával karöltve a Fehér Háztól pár percnyire található Dupont Circle zsúfolt körforgalom és park „pavegenesítésével” nyit az amerikai piacra is.

st_omer_2413-1_lr_0.jpg

És, hogy projektjeik egymást követik, arról nyomban meggyőzödhetünk, amint weboldaluk esettanulmányait vagy Laurence Kemball-Cook, a Pavegen atyja egyik, a jövőt zöld városoknak elképzelő TED Talk előadását jobban szemügyre vesszük.

(képek: pavegen.com)

via

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://greenion.blog.hu/api/trackback/id/tr797615412

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása