Csökkents, hogy növekedhess!

Greenion blog

Greenion blog

80 nap alatt a Föld körül - kibocsátás nélkül

2015. június 17. - Greenion

Jules Verne regényének legendás versenye életre kel, ezúttal azonban már a jövő technológiáira építve. Míg Phileas Fogg számára még a gőzgépek ereje jelentette az elérhető legfejlettebb megoldást, a jövő év áprilisában rajtoló verseny csapatainak már zöld megoldásokban kell gondolkodniuk. A legfontosabb szabály ugyanis, hogy a haladáshoz nem használhatnak semmilyen fosszilis üzemanyagot - számolt be a Wired.

car_ta-1024x610.jpg

Naponta átlagosan 500 kilométert kell megtenniük, és bár a pontos útvonal még nem ismert, az biztos, hogy a verseny hivatalos része csak a szárazföldön zajlik majd. A szabályok nagyon egyszerűek lesznek, hogy ne korlátozzák az indulók fantáziáját. Nem használhatnak belső égésű motorokat, semmilyen hibrid megoldást, így főként a teljesen elektromos és az üzemanyagcellás gépek jöhetnek számításba - nincs meghatározva ugyanakkor a járművek száma és jellege. Az azonban kikötés, hogy a jármű legálisan legyen használható a közutakon, még ha teljesen egyedi építésű is. Meghatározzák továbbá, hogy a versenyzőknek mennyi időt kell minimálisan pihenéssel tölteniük, hogy megfelelő fizikai és mentális kondícióban maradjanak.

Természetesen valahogy muszáj lesz átkelniük az óceánokon is. A szervezők egyelőre vizsgálják, hogyan lehetne ezt a leginkább fenntartható módon megtenni: lehet, hogy elektromos hajókat használnak majd, esetleg bioüzemanyaggal hajtott repülőket.

storm_view_fullbike_racestand0002-1024x630.jpg

Eddig 15 csapat jelezte a részvételét, de ennek körülbelül a duplájára számítanak a rajtig. Egyikük az Eindhoveni Műszaki Egyetem egysége, akik már el is kezdték egyedi járművük tervezését. Ők egy teljesen elektromos motorkerékpárt építenek, ami nem csak hogy nem szennyez majd, de a dugókban is fürgébb lesz, mint négykerekű kihívói. Kíváncsian várjuk, a többi csapat mivel áll majd elő.

A bejegyzés trackback címe:

https://greenion.blog.hu/api/trackback/id/tr997546528

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása