Csökkents, hogy növekedhess!

Greenion blog

Greenion blog

Az a sokat emlegetett dízel…

2015. október 01. - Greenion

A közelmúltban kirobbant botrány miatt a „dízel” és a „dízelmotor” már-már szitokszónak számít. Bejegyzésünkben összegyűjtöttünk néhány érdekességet és tudnivalót a dízelről.

old-gas-pump-221835_1280.jpg

Maga a dízel kifejezés a feltaláló nevéből származik: a dízelmotor működési elvét a német származású Rudolf Diesel szabadalmaztatta 1893. február 23-án. Az első, valóban működőképes motor csak négy évvel később, 1897-ben készült el. Érdekesség, hogy a német feltaláló halálát a mai napig homály övezi, és külön összeesküvés-elméletek is születtek róla. 1913. szeptember 19-én Diesel Antwerpenből Angliába hajózott a Dresden nevű hajó fedélzetén, azonban amikor a komp kikötött, már nem találták az utasok között…

A dízelmotor felépítése sokban hasonlít a benzinmotor szerkezetéhez, és az Otto-motorhoz hasonlóan a dízel is négy ütemre épít. A legfontosabb különbség a benzinmotorhoz képest egyrészt a tüzelőanyag (többnyire gázolaj), másrészt az, hogy a tüzelőanyag gyújtószikra segítsége nélkül, a légsűrítés hatására öngyulladással ég el és végez munkát a hengerben.

Amíg a benzinmotor levegő-benzin keveréket kap a karburátorból, addig a dízelmotor hengere csak levegőt szív be, azt sűríti, majd az adagoló az égéstérben felhevült levegőbe fecskendezi be az üzemanyagot.

A dízelmotor működési elvét az alábbi, angol nyelvű videóból is megismerheted:

A dízelmotorok kevesebb szén-dioxidot bocsátanak ki a benzinmotorokhoz képest, ugyanakkor működésük során nagyobb mennyiségű nitrogén-oxid és korom kerül a levegőbe, mint az Otto-motor esetében.

A legelső, kísérleti dízelmotorok növényi olajjal működtek – maga Diesel is ezeket preferálta – és csak később merült fel a gázolaj használatának lehetősége. A dízelolaj (vagy más néven gázolaj) előállítása hasonlít a benzinéhez: szintén a kőolaj desztillációja során nyerik az anyagot, azonban a gázolajban levő szénhidrogének hosszú szénláncokat tartalmaznak, míg a benzint az aromás vegyületekre jellemző benzolgyűrűk alkotják.

Felhasznált források:

http://www.hetek.hu/arcok/200905/rudolf_diesel_rejtelyes_halala
https://hu.wikipedia.org/wiki/D%C3%ADzelmotor
http://totalcar.hu/magazin/szerelem/100evesdizel/

A bejegyzés trackback címe:

https://greenion.blog.hu/api/trackback/id/tr537875540

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása