Csökkents, hogy növekedhess!

Greenion blog

Greenion blog

Kína, a világelső szén-dioxid kibocsátó

2015. augusztus 27. - Greenion

A Berkeley Earth kutatócsoportja ez év augusztusában adta ki tudományos kutatásaira alapozott tanulmányát, melynek középpontjában Kína légszennyezettsége állt. A szerzők számadatokban összegzett eredményei valóban figyelemfelkeltőek. Kínában évente 1,6 millió ember halálát és ezzel együtt a halálesetek 17%-át teszik ki a légszennyezettségre visszavezethető megbetegedések.landing_china_pm25_average_flux.pngforrás: http://berkeleyearth.org/air-pollution-overview/

Az asztma, tüdőrák, szívinfarktus és stroke betegségek kialakulásában egyértelműen az égetett szénből nyert elektromos áramra épülő kínai gazdaság a felelős - állítják. A halálesetek növekedése már a felelős tisztviselőket is aggasztja, akik büszkék ugyan Kína elért gazdasági eredményeire, ugyanakkor beismerik, hogy ez nem volt egyensúlyban a környezet- és egészségvédelemmel.

china-shanghaiair-pollution-girls.jpg forrás: http://www.eoi.es/blogs/guidopreti/

Ezzel a válságfelismeréssel egy időben a kínai kormány készen áll a változtatásra. Olyannyira, hogy a Berkeley Earth tanulmányában a kínai mérőállomások adatait használhatta, valamint a kormányzat együttműködésének köszönhetően már nyilvánosan is elérhető egy szennyező gyárakat felsoroló lista.

A Kommunista Párt elnöke azt ígérte, hogy felveszik a harcot a légszennyezettség ellen. Hogy ez több mint retorikai kijelentés, az igazolja, hogy Peking környékén, ahol híresen rossz a légszennyezés, jövő év végéig bezárják az összes nagy széntüzelésű erőművet. A januárban hatályba lépett Környezetvédelmi Törvény pedig lehetővé teszi, hogy a nem kormányzati szervezetek bíróság elé vigyenek olyan ügyeket, melyekben különböző szennyező vállalatokat lehet felelősségre vonni.

 

A Kínában uralkodó állapotokról Under the Dome címmel 8 részes dokumentumfilm-sorozat is készült egy volt televíziós riporternő előadásában. Személyes hangvételű problémafelvetése (kislánya születésével indít) után statisztikákkal igazolja Kína gyors ipari növekedésével egy időben bekövetkezett levegő-, víz- és talajszennyezését, az így elhatalmasodó környezeti-egészségügyi problémákat, és társadalmi szerepvállalásra szólítja fel nemzetét.

A bejegyzés trackback címe:

https://greenion.blog.hu/api/trackback/id/tr787738148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása