Csökkents, hogy növekedhess!

Greenion blog

Greenion blog

Barcelona, a világ legokosabb városa

2015. augusztus 14. - Greenion

Az egyes városok digitális ökoszisztémáját mérve a Juniper Research 2015-ben Barcelonát választotta a világ legokosabb városának.

0x600.jpg

forrás: Forbes

A kutatás szerzője, Steffen Sorrell az okos városok két, mindent átfogó előnyét emelte ki: a fenntarthatóságot és a hatékonyságot. Ezek fényében a városok öt, alapvető összetevőjét vizsgálta:

  • Technológia
  • Épületek
  • Haszon
  • Közlekedés és közúti infrastruktúra
  • Okos város

Okos forgalmi lámpák

A katalán fővárosban a forgalmi dugók elkerüléséért parkolóhelyet kereső szenzorokat telepítettek, amelyek egy központi adatbázisba továbbítják, hol van üres parkolóhely. Erre a központi, okos rendszerre a parkolóórák, mobilok, GPS-ek és a modern LED-es lámpák chipjei is küldhetnek adatokat. Ezek alapján az autósok egy mobilalkalmazás segítségével láthatják, merre érdemes parkolóhelyet keresniük. Emellett a szenzorok folyamatosan figyelik a forgalmat is, és ha valahol dugó kezd kialakulni, a rendszer áthangolja a közlekedési lámpákat, így zöldet kapnak a feltorlódott autósorok, és a dugó gyorsan eloszlik. Az ehhez szükséges szenzorokat és kamerákat az utak mellé telepítették. 

asp_620_1-1000x649.png

A barcelonai forgalmi lámpákba épített környezetbarát LED-izzók fényerőssége mindig a napszaknak megfelelő, így további energiát takarítanak meg. A lámpák ugyanakkor mozgásérzékelősek is, így csak akkor kapcsolnak teljes fényerőre, ha gyalogos van a közelben. Ez is mintegy 40-60 %-os megtakarítást jelent a városnak.

Szelektív hulladékgyűjtés, elektromos töltőállomás és ingyen wifi

A városban mindenhol szelektíven gyűjtik a szemetet, a köztéri kukák egy részében pedig szintén szenzor érzékeli, ha a kuka megtelt és értesíti a kukás céget, hogy el lehet szállítani a szemetet.

A városban levő elektromos autók számára 500 ingyenes töltőpontból álló hálózatot építettek ki. Ezzel egyelőre több töltőállomás lett a városban, mint elektromos autó, de ez gyorsan változhat a Nissan új zöld autója, az e-NV200-nak elterjedésével. Ezt a típust ugyanis 100%-ban elektromos meghajtású taxinak fogják használni, miközben a város taxijainak 16%-a és 300 helyi járatú busz már most is hibrid meghajtású.

Jó hír a turistáknak is, hogy a nagyobb csomópontokba, kereszteződésekbe, lámpaoszlopokba és épületekbe (összesen kb. 700 helyre) telepített routereknek köszönhetően a várost majdnem teljesen lefedték ingyen wifivel.

fig-2-22_-w-tagline-ha1.jpg

forrás: ShBarcelona

További érdekesség, hogy a főváros legzöldebb kerülete, a híres 22@ már egy komplex innovációs központtá nőtte ki magát. Ebben a negyedben valósul meg a SIIUR projekt, melynek lényege egy dobozba zárt fenntarthatósági túlélőkészlet, amely egyelőre a negyed egyik utcájának zöld infrastruktúráját vezényli: az elektromos autók töltőállomásait, az intelligens utcai világítást, a légszennyezettséget mérő szenzorokat, a térfigyelő kamerákat és a szabadtéri wifit. A dobozba zárt adatokat egy külső irányítóközpontban elemzik, így oldották meg, hogy hiba esetén távolról is beavatkozhassanak a rendszerbe.

A Juniper Research 5-ös listáját Barcelona után sorrendben a következő nagyvárosok foglalják el: New York, London, Nizza és Szingapúr. Mindegyik város esetén döntő szempont volt az utcai világítással és forgalomirányítással, valamint a technológia kreatív használatával és a közösségek összefogásával járó zöld példamutatás.

A bejegyzés trackback címe:

https://greenion.blog.hu/api/trackback/id/tr897705502

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása