Csökkents, hogy növekedhess!

Greenion blog

Greenion blog

Süllyedő amerikai nagyvárosok: Washington és New York

2015. augusztus 05. - Greenion

A süllyedő amerikai városokról már régóta hallani, a napokban pedig újabb kutatás jósolta meg a főváros, Washington talajszintjének csökkenését.

A CNN alig pár napja tette közzé a Vermonti Egyetemnek és az Egyesült Államok Geológiai Felügyeletének (USGS) közös kutatását, amely a következő évszázadban Washington 15 centiméteres talajszintsüllyedését állapította meg. 

Geológusok kimutatták, hogy a süllyedés a Chesapeake-öbölben (az USA legnagyobb kiterjedésű torkolatvidéke az Atlanti-óceán partvidékén) a felszín alatti föld mozgásának köszönhető. Kutatási eredményeik két eddigi feltételezést is igazolnak. Egyik, hogy a Chesapeake-régióban a tengerszint emelkedése kétszerese a globális átlagnak, és legfőként a keleti parton érzékelhető a folyamat gyorsasága. Másik, hogy az utolsó jégkorszak óta a térség alá préselődött északi jégréteg olvad, így a terület lassan, de visszanyeri eredeti helyét.

Magyarán nem csak Washington érintett a süllyedésben, hanem az USA egész keleti partvidéke. Bár a Világbank 2013-as adatai szerinti top 10-es listán Washington még nem szerepelt, mint a viharkárok, a tengerszint emelkedés és süllyedés miatt pénzügyileg is veszélyeztetett nagyváros, több keleti parti város viszont igen.

new-york-city-600x353.jpg

forrás: gepnarancs.hu

New Yorkot például legalább annyira fenyegeti a tengerszint emelkedése, mint Washingtont. A Climate Central tanulmánya szerint a globális felmelegedés és jégolvadás miatt New York tengerparthoz közeli részei 200 éven belül víz alá kerülhetnek. A veszélyeztetett zónák között szerepel többek közt Brooklyn, Queens, Bronx, de a manhattani öböl összes szigete, így a Szabadság-szobornak helyet adó sziget is. Elöntheti a víz 200 éven belül a 3 legnagyobb repülőteret is, a JFK-t, a Newark-ot és a La Guardia-t.

Tudósok állítják, hogy a szén-dioxid kibocsátás visszaszorításával csupán lassítani lehet a tengerszint emelkedést, megállítani már nem. Az a mennyiségű CO2, amit már kijuttattunk a légkörbe, hatással lesz az óceánokra a következő évszázadokban is. A drasztikus CO2 csökkentés lényegében időnyerés a megfelelő alkalmazkodási intézkedések kitalálására.

via

A bejegyzés trackback címe:

https://greenion.blog.hu/api/trackback/id/tr787681182

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása