Csökkents, hogy növekedhess!

Greenion blog

Greenion blog

Origami híd katasztrófahelyzetre

2015. július 31. - Greenion

Ki mondta, hogy az origami csak papírművészet? A Hirosima Egyetem mérnökeit például mobil híd építésére ihlette.

mobile-origami-folding-bridge.jpg

Köztudott, hogy Japánt gyakran érik természeti katasztrófák. A pusztító cunamik és földrengések (az eddigi legnagyobb, a 9-es erősségű tóhokui földrengés és cunami volt 2011-ben) rendszeresek az országban, menekülésre szolgáló hidakat, utakat semmisítve meg.

A Hirosima Egyetem kutató- és mérnökcsoportjának 4.0-ás verziójú mobilhídja a hasonló katasztrófák esetén nyújtana gyors és hatékony megoldást. Az origamin alapuló technológiájuk terméke a röpke egy óra alatt összeszerelhető és felállítható híd, amely ugyanilyen könnyen kibővíthető további elemekkel. Forradalmian új és akár életmentő mérnöki munka eredményét látják benne a kutatók, akik ezt a megoldást jelenleg a világ leghosszabb, legtartósabb és legkönnyebb ideiglenes hídjának tartják. Harmonika-szerű kialakítása rendkívül helytakarékos megoldás, összecsukva egy autó utánfutóján szállítható. Összeszerelésekor nem igényel alapzatot, nincs szükség darura, használat után pedig nagyon könnyen és gyorsan összecsukható. Az origami híd fő funkciója, hogy katasztrófahelyzetben a megsemmisült hidak helyett gyorsan felépíthető menekülési útvonalat jelentsen, ugyanakkor átmeneti hídszerkezetként is igénybe lehessen venni olyankor, amikor a meglévő hidakat javítják, építik.

Fukuyama városában, a Hongo folyó fölött tesztelték először az origami hidat, idén júniusban. A tesztelést rögzítő videóból is látszik, hogy a stabil szerkezetű teleszkópos híd gond nélkül elbír egy autót.

A mérnökcsoportot vezető egyetemi adjunktus, Dr. Ichiro Airo elmondása szerint origami híd projektjüket folyamatosan tesztelik és bővítik annak érdekében, hogy ez a kompakt szerkezet még hasznosabb és hozzáférhetőbb legyen katasztrófahelyzetekben.

 via

A bejegyzés trackback címe:

https://greenion.blog.hu/api/trackback/id/tr657668120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása