Csökkents, hogy növekedhess!

Greenion blog

Greenion blog

Pápai enciklika a környezetvédelemről

2015. július 24. - Greenion

A római katolikus egyházfő az idei Föld Napja alkalmával megírt enciklikája sok tekintetben "a világ ökológia kiáltványa" lehet, ahogy a La Republica olasz napilap fogalmaz.

Ferenc pápa tudatosan, a decemberi párizsi ENSZ klímakonferenciához időzítette enciklikája kiadását.
Szeretné, ha kiadványa a konferencia részévé válna, és hatására a világvezetők komoly intézkedéseket hoznának a fenyegető éghajlatváltozás ellen.

Enciklikájában átfogó társadalmi-ökológiai válságról ír. Kifejti, hogy a környezetvédelem, a szegénység elleni küzdelem és az emberi méltóságáért vívott harc szétválaszthatatlan egymástól. És ez a szerves egészet alkotó ökológia jelentheti a megoldást a válságra.

20150422cnsbr8978_earth_day_1.jpg

forrás: CNS photo/Paul Haring

Kiadványában bírálja a politika gazdasági érdekeknek való alávetettségét. Szerinte újra meg kell határozni a fejlődés értelmét: küzdeni kell a minél szélesebb körű újrahasznosításért, az ivóvízhez való egyenlő hozzáférésért, valamint meggátolni az „ökológiai adósságunk” további halmozását.

A decemberi párizsi klímakonferenciára utalva a római katolikus egyházvezető megjegyezte, hogy erősebb szankcionálást kell bevezetni annak érdekében, hogy érezhetőbb mértékben csökkenjen a szén-dioxid kibocsátás is. Nyílt és transzparens vitára buzdítja a csúcstalálkozó résztvevőit, hiszen nem az egyház feladata a tudományos vagy politikiai kérdések megválaszolása.

A „mérhetetlen szeméttelepnek” nevezett Föld és annak nem környezettudatos, „öngyilkos lakossága” vagy a túldigitalizált világ „szellemi környezetszennyezése” csak pár azon erős jelzők közül, melyeket a pápa használ kiadványában.

Bár a bírálat néhol ugyan ellentmondásos és sok tekintetben vitatható, de eredeti figyelemfelhívó célját szem előtt tartva kétségkívül fordulópontot jelentene a bolygóvédelem történetében – erre számítanak a környezetvédők.

via

A bejegyzés trackback címe:

https://greenion.blog.hu/api/trackback/id/tr637651916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása