Csökkents, hogy növekedhess!

Greenion blog

Greenion blog

A természet nyomában: robotlepkék és mesterséges hangyakolóniák

2015. július 02. - Greenion

Hangyakolóniák, lepkerajok, gyíkok – ki gondolná, hogy ezek mind mintát jelenthetnek a robotok fejlesztésében? A német Festo cég legújabb projektjei, a BionicANTs, az eMotionButterflies és a FlexShapeGripper márpedig pont a természet megoldásait próbálja lemásolni a modern robotika eszközeivel.

150422134450-bionicants-2-00188-13x18-rgb-exlarge-169.jpg

„Termékeinkkel azt próbáljuk bizonyítani, hogyan befolyásolják az innovatív technológiai megoldások a munkaszervezés jövőjét, és hogy a természet alaptörvényei hogyan változtatják meg és fejlesztik az ipart.” – nyilatkozta a cég szóvivője.

A mérnökök leginkább a szállítás és logisztika terén próbálnak trükköket ellesni az anyatermészettől: például a nagyobb lepkerajok légbeli mozgását elemezve olyan robotokat terveznek, amik külső irányítás nélkül is képesek egymással összhangban repülni.

150422134627-emotionbutterflies-00436-13x18-rgb-exlarge-169.jpg

„Nem gondoljuk, hogy a jövőben robotlepkék repkednének a gyárakban. Azonban az integrált hálózati megoldásaikat alkalmazhatják majd a logisztikában, vagy a gyárak irányító rendszereiben.” - tette hozzá a Festo embere.

A hangyák esetében a Festo robotrovarai már képesek arra, hogy egy adott feladatot közösen, egymással kommunikálva oldjanak meg.

via

A képek forrása: festo.com

 

A bejegyzés trackback címe:

https://greenion.blog.hu/api/trackback/id/tr47590452

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása