Csökkents, hogy növekedhess!

Greenion blog

Greenion blog

Hollandiában bíróság kötelezte a kormányt radikálisabb kibocsátás-csökkentésre

2015. június 24. - Greenion

A Hágában székelő bíróság egész egyszerűen illegálisnak minősítette a holland kormány klímaterveit, melyben az 1990-es állapothoz képest 14-17 százalékos mérséklést vállaltak, és egyben kötelezték a kabinetet, hogy öt éven belül legalább 25 százalékkal fogja vissza az ország kibocsátását.

Ez volt az első eset, hogy klímapolitikát emberi jogi szempontok alapján vizsgálták, a pozitív döntésnek így különösen nagy hatása lehet. Hans Hofhuis bíró szerint a globális felmelegedés okozta veszélyek nagyon komolyak, az állam pedig nem bújhat azon érvelés mögé, hogy a klímaproblémát önmagában Hollandia nem tudja megoldani. Hangsúlyozta, "minden, a kibocsátás-csökkentést eredményező lépés hozzájárulhat a klímaváltozás lefékezéséhez, Hollandiának pedig mint a világ fejlett országának élen kell járnia mindebben."

c4fea5d6-10db-45a2-8aba-bb0b3737a7bc-620x372.jpeg

Az esetnek azért is van nagy jelentősége, mert hasonló tárgyalások folynak például a szomszédos Belgiumban is. Az ügyet kezdeményező Urgenda elnöke, professzor Pier Vellinga nem várt pozitív fejleménynek nevezte a döntést. "Azt gondoltuk, a bíróság nem fog majd beleavatkozni efféle politikai vitákba, de a tudományos érvek annyira erősek, a veszélyek pedig olyan fenyegetőek, hogy belátták és kimondták, a kormány jelenleg nem tesz eleget azért, hogy megvédje állampolgárait a klímaváltozás negatív hatásaitól.”

Fotó: Chantal Bekker/Urgenda

Forrás: the guardian

A bejegyzés trackback címe:

https://greenion.blog.hu/api/trackback/id/tr367570344

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása