Csökkents, hogy növekedhess!

Greenion blog

Greenion blog

Borús kilátások

2016. április 21. - Greenion

Egy új tanulmány szerint a klímaváltozásra vonatkozó eddigi előrejelzések jelentősen alábecsülték a felhők szerepét, így a jövőben várható melegedés akár jóval súlyosabb is lehet az eddig feltételezettnél.

cloud-power-in-bielefeld-961557_1920.jpg

A Science című tudományos folyóiratban közölt tanulmány szerint a felhők jelenlegi vízcsepptartalmáról szóló becslések helytelensége miatt félrevezetőek az előrejelzések a jövőbeli felmelegedésre. A Yale Egyetem és a Lawrence Livermore Nemzeti Laboratórium kutatói műholdas adatok elemzése után jutottak arra a megállapításra, hogy a felhőkben sokkal több vízcsepp és kevesebb jégkristály van, mint eddig gondolták.

A jégkristályokkal teli felhők viszont sokkalt több napsugarat vernek vissza, mint a vízcseppel teliek, megakadályozva, hogy a napsugarak elérjék és felmelegítsék a Föld felszínét.

A kutatók szerint ha az iparosodás előtti szinthez képest duplájára emelkedik a légköri szén-dioxid-koncentráció, az akár 5,3 Celsius-fokos globális átlaghőmérséklet-emelkedést is eredményezhet, ami jóval meghaladja a régebbi modellek által előre jelzett 4,6 Celsius-fokos emelkedést.

via

A bejegyzés trackback címe:

https://greenion.blog.hu/api/trackback/id/tr348651676

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása