Csökkents, hogy növekedhess!

Greenion blog

Greenion blog

Smog Free Tower - légtisztítás 7 méteren

2015. szeptember 14. - Greenion

Daan Roosegaarde holland építész megelégelve a világ nagyvárosainak szmog-problémáit, érdekes légtisztító torony megoldással rukkolt elő. Tornyai ugyanúgy működnének, mint bármelyik légtisztító berendezés. A Smog Free Tower nevű Kickstarter projektként induló termék gyártása szeptember 4-én kezdődött, és hamarosan olyan világvárosokban is megjelenik, mint Párizs, Los Angeles, Mexikó, Peking vagy épp Mumbai.daan-roosegaarde-smog-free-tower-announcement-designboom-04-818x545.jpgforrás: designboom.com

A 7 méteres toronynak kettős előnye van, egyrészt 75 %-os levegőtisztítás érhető el használatával, másrészt az általa megszűrt szmog szén része továbbhasznosítható. Ennek az érdekes újrahasznosításnak a lényege pedig, hogy minden 1000 köbméter tisztított levegő után az építész csapat egy kisebb gyűrűt vagy mandzsettagombot készít majd, melyek árából egy idő után fenntarthatóvá válnak ezek a tornyok. Szennyezett nagyvárosban egy toronyból naponta akár 3500 darab gyűrűt is lehet gyártani-állítja a tervező.smog_jewellery.pngforrás: thethirdpole.net

A Kickstarteren futó projekt mára már jóval meghaladta az elindításához kitűzött 50 ezer eurót (jelenleg 77 ezer euró körül jár), így Rotterdam városa nemsokára elsőként büszkélkedhet a felépített Smog Free tornyával. A Smog Free Tower működését az ötletgazda és tervező a levegő-ionizálással magyarázza. A szennyeződéssel teli levegőt a berendezés magába szívja, majd megtisztítva visszajuttatja a légtérbe. A torony pozitív töltésű ionjai a levegőben keringő apró porszemcsékhez tapadnak, melyeket a torony negatív töltésű felülete visszahúz és magába szippant.

A torony működéséhez minimális szélenergia felhasználás szükséges, a teljesítmény pedig az óránkénti 30 ezer köbméter levegő megtisztításában mérhető.

A bejegyzés trackback címe:

https://greenion.blog.hu/api/trackback/id/tr197772818

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása